Så här går
det till

Kallrörd tvål

Tillverkningsmetoden jag använder kallas kallrörd tvål och jag gör själv alla momenten; väger och mäter ingredienserna, rör ihop, häller upp, skär till, putsar och förpackar. Tvålarna innehåller vegetabiliska ingredienser, nästan uteslutande ekologiska (vissa eteriska oljor finns ej eko ännu), som olivolja, rapsolja, kokosfett, kaffepulver, kronblad av blommor, kryddor, naturlera och eteriska oljor. Möjligen kan man kalla bivax och honung en smula animaliska. 

Noggrannhet är a och o

Det är viktigt att vara noga när man väger och mäter upp ingredienserna, annars kan tvålen bli mjuk och geggig eller frätande.
Kaustiksoda hälls i vatten och oljorna blandas för sig. När båda vätskorna har rätt temperatur häller man ihop dem. Sen gäller det att röra. Det kan ta allt från 20 minuter till ett dygn innan tvålmassan är tillräckligt tjock för att hällas upp i formar. Med mina recept tar det en knapp timma. Man kan skynda på processen genom att använda stavmixer litegrann, men jag är mycket sparsam med det.

Det "snälla" glycerinet

Vid förtvålningen/saponiseringen, som är en kemisk process vilken uppstår när fett och lut (lut = kaustiksoda och vatten) blandas, bildas ämnena tvål och glycerin (ca 5 procent). Ämnet tvål är en molekyl med lång "svans” som fett och smuts fastnar på.
Glycerin är ett eftertraktat mjukgörande och hudvårdande ämne som vid industriell tillverkning ofta skiljs ifrån för att säljas och användas i andra produkter som smink och godis. Eftersom glycerinet finns kvar i mina tvålar blir de snällare mot huden, de torkar inte ut på samma sätt som "vanlig" tvål eller flytande tvål. 

Extra fett och välgörande doft

När tvålmassan tjocknat är det dags att tillsätta lite extra fett/olja, det som kallas att överfetta tvålen. Den oljan/fettet förtvålas inte utan gör tvålen fetare och ännu hudvänligare. Det är också nu som tillsatser för struktur och färg plus de exklusiva eteriska oljorna hälls i. 
När tvålmassan hällts upp i formarna får den stå ett till två dygn och stelna innan tvålblocket kan skäras i lagom tvålbitar. Eftersom detta görs för hand blir tvålarna lite olika i storlek. De flesta väger 115-125 gram och alla väger minst 110 gram när de efter fem-sex veckors mognad putsas och förpackas i papper med handskriven etikett.
Jag gör inte så stora tvålsatser, varje “kok” blir 24 tvålar.

Sköt om din tvål

En naturtvål kräver lite mer omsorg än "vanlig” tvål. Den behöver ligga luftigt, på galler eller dylikt, annars kan den bli lite kladdig. 
Skulle det ändå hända är det bara att låta den vila på luftig plats någon vecka eller två så blir den hård igen.

Även för håret

Innan du börjar tvätta håret på naturligare sätt än med kemikaliefyllda schampon, till exempel med naturtvål, (det finns många andra varianter) kan det behövas en grundligare rengöring. Kolla gärna den här sidan www.nopoo.se/har

Tvålarna (och även ceraten) är anmälda till Läkemedelsverket och registrerade enligt alla konstens regler på EU:s sida CPNP (Cosmetic Product Notification Portal).