top of page
355337-PB2TFJ-869.png
355337-PB2TFJ-869.png
355337-PB2TFJ-869.png

Så här går det till

Tillverkningsmetoden jag använder kallas kallrörd tvål och jag gör själv alla momenten; väger och mäter ingredienserna, rör ihop, häller upp, skär till, putsar och förpackar. 

Tvålarna innehåller vegetabiliska ekologiska ingredienser, som olivolja, rapsolja, kokosolja, kaffepulver, kronblad av blommor, kryddor, naturlera och eteriska oljor (några få eteriska oljor finns ej som eko ännu). Bivax och honung är dock en smula animaliska, endast olivtvålen är vegansk. 

Läs mer om ingredienserna jag använder.

Det finns många fördelar med fast tvål. Den är dryg, minst lika hygienisk som flytande om den får torka mellan varven och du slipper bära hem vatten och en onödig plastförpackning.

Kallrörd tvål

1. noggrannhet är a och o

Det är viktigt att vara noga när man väger och mäter upp ingredienserna, annars kan tvålen bli mjuk och geggig eller frätande.
Kaustiksoda hälls i vatten och oljorna blandas för sig. När båda vätskorna har rätt temperatur häller man ihop dem.

Sen gäller det att röra. Det kan ta allt från 20 minuter till ett dygn innan tvålmassan är tillräckligt tjock för att hällas upp i formar. Med mina recept tar det en knapp timma.

Man kan skynda på processen genom att använda stavmixer litegrann, men jag är mycket sparsam med det.

2. det "snälla" glycerinet

Vid förtvålningen/saponiseringen, som är en kemisk process vilken uppstår när fett och lut (lut = kaustiksoda och vatten) blandas, bildas ämnena tvål och glycerin (ca 5 procent). Ämnet tvål är en molekyl med lång "svans” som fett och smuts fastnar på.
Glycerin är ett eftertraktat mjukgörande och hudvårdande ämne som vid industriell tillverkning ofta skiljs ifrån för att säljas och användas i andra produkter som smink och godis. Eftersom glycerinet finns kvar i mina tvålar blir de snällare mot huden, de torkar inte ut på samma sätt som "vanlig" tvål eller flytande tvål.

3. extra fett och välgörande doft

När tvålmassan tjocknat är det dags att tillsätta lite extra fett/olja, det som kallas att överfetta tvålen. Den oljan/fettet förtvålas inte utan gör tvålen fetare och ännu hudvänligare. Det är också nu som tillsatser för struktur och färg plus de exklusiva eteriska oljorna hälls i. 
När tvålmassan hällts upp i formarna får den stå ett till två dygn och stelna innan tvålblocket kan skäras i lagom tvålbitar. Eftersom detta görs för hand blir tvålarna lite olika i storlek. När de efter fem-sex veckors mognad putsas och förpackas i papper med handskriven etikett väger de minst 110 gram, de flesta 115-125 gram.
Jag gör inte så stora tvålsatser, varje “kok” blir 24 tvålar.

4. sköt om din tvål - även för håret och som raktvål

En naturtvål kräver lite mer omsorg än "vanlig” tvål. Den behöver ligga luftigt, på galler eller dylikt, annars kan den bli lite kladdig. 
Skulle det ändå hända är det bara att låta den vila på luftig plats någon vecka eller två så blir den hård igen.

Det går även bra att använda tvålen till håret och som raktvål. Innan du börjar tvätta håret på naturligare sätt än med kemikaliefyllda schampon, till exempel med naturtvål, (det finns många andra varianter) kan det behövas en grundligare rengöring.

Kolla gärna den här sidan www.nopoo.se/har.

Mina tvålar och cerat är anmälda till Läkemedelsverket och registrerade enligt alla konstens regler på EU:s sida CPNP (Cosmetic Product Notification Portal)

355337-PB2TFJ-869.png
bottom of page